среда, 29 февраля 2012 г.

Особистість на професійній стежині.

Одним із найважливіших рішень у житті людини є вибір професії, адже від того, наскільки вдалим він буде, залежить її успіх в майбутньому. Недарма кажуть, що вибір професії – це друге народження людини, народження в першу чергу особистісне. А й справді, особистість і професія – поняття, що взаємодіють. Стати особистістю – значить постійно розвиватися, займатися самовихованням, обрати професію до душі. Необхідність такого вибору відповідає суспільним і особистісним вимогам, робить проблему настільки значущою, що ми не могли її обійти, а, навпаки, про неї потрібно бути проінформованим.

Саме тому у приміщенні районного центру зайнятості працівниками районної бібліотеки спільно із фахівцями цього центру проведено профорієнтаційний захід для старшокласників Попільнянської гімназії з метою підготовки їх до свідомого, орієнтованого на потреби ринку праці вибору майбутньої професії.
Зустріч розпочалася розповіддю бібліотекаря О.М.Кравчук про те, що таке особистість, у чому проявляються її якості, як саме професія формує особистість.

Цікавою та водночас корисною інформацією щодо майбутнього професійного вибору озброїла гімназистів провідний спеціаліст відділу з надання соціальних послуг О.М.Столяренко. Зокрема Оксана Миколаївна розповіла старшокласникам про вимоги, що їх пред’являє професія до особистості, про складові успіху при виборі майбутнього фаху. В ході заходу учні отримали поради щодо правил вибору професії, використовуючи формулу «хочу-можу-треба», дізналися, що всі професії діляться на п’ять типів, пройшли диференційовано-діагностичне опитування за методикою Клімова з метою виявлення інтересу до певного виду професійної діяльності. Зацікавити школярів темою зустрічі допоміг і перегляд відеофільму із циклу «Світ професій».
         Оксана Миколаївна також ознайомила майбутніх випускників із спектром послуг, які надає служба зайнятості, та надала інформацію про те, які спеціальності користуються нині попитом на ринку праці. Це насамперед робітничі професії. Саме вони забезпечують людині впевненість у майбутньому.
         Щоб обрана спеціальність була в радість, її потрібно згармоніювати з тими перевагами, які закладаються у психіці людини її знаком зодіаку. З цією метою спеціалісти центру зайнятості проаналізували гороскоп і дали старшокласникам точнішу рекомендацію щодо їх майбутнього професійного вибору.
         Про життєві цінності, які, власне, сприяють самореалізації і особистісному зростанню, розповідала учням бібліотекар читального залу Т.І.Джось. Розповідь супроводжувалася переконливими прикладами, фактами, які тим самим «оживили» учнівську аудиторію. Також Тетяна Іванівна зробила міні-огляд по статтях журналу «Помічник абітурієнта».
         Отже, учні отримали інформацію для роздумів. Залишилось зробити правильний вибір. Маємо надію, він стане ключем до їх успішного майбутнього і особистісного становлення.









1 комментарий:

  1. Шановні колеги, ваш захід надзвичайно корисний для старшокласників і видно з матеріалів, що він відбувся на високому професійному рівні. Успіхів вам!

    ОтветитьУдалить

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!