вторник, 4 декабря 2012 г.

Щедрий, рідкісної краси талант


Так влучно і досить промовисто сказав О.Гончар про Андрія Самійловича Малишка – геніального українського поета-пісняра, письменника, перекладача, літературна критика. А й справді, це поет-лірик від Бога. Його голос то ніжний, то схвильований, як перші слова кохання, повний сил і пристрасті, неможливо сплутати з іншими. Навіть серед видатних талантів, яких дала українська поезія світові у ХХІ ст., постать А.Малишка відрізняється глибокою поетичною самобутністю, власним світобаченням. А ще – пісенністю своєї лірики. В творчому доробку А.Малишка близько 40 поетичних збірок і понад 100 пісень. Пісенна спадщина надзвичайно багатогранна: в ній оспівується любов, жива краса рідного краю, мають місце філософські узагальнення та глибокі роздуми над людською долею.
         Підтримали вислів О.Гончара і працівники районної бібліотеки, обравши його темою для організованої ж ними для старшокласників Попільнянської гімназії №1 музично-поетичної акварелі. Захід вже вкотре зібрав у актовій залі гімназії творчий тандем – бібліотекарів, працівників гімназії та її вихованців, працівників музичної школи, щоб у овіяній теплим словом і музикою атмосфері відзначити 100-річний ювілей від дня народження славетного поета А.Малишка, який Україна святкувала 14 листопада.
         У залі панувала тиша, в якій сплелися слово, музика, пісня... Ведучі заходу, бібліотекарі О.М. Омельянчук та Т.І. Джось, під супровід ліричної мелодії та відеослайдів, відтворених працівником читального залу А.О. Іванюком, натхненно провели старшокласників по життєвій і яскравій творчій стежині Малишка, розповівши про його дитинство, перше і зріле кохання, повагу і любов до матері, вчителя, співпрацю з творчими особистостями, і зокрема з композитором Платоном Майбородою, що писав музику до малишкових поезій.
         Власне, все, що хвилювало душу поета, знайшло відображення у його нетлінній поезії, якою мали змогу насолодитися старшокласники. З особливою виразністю, полонивши серця присутніх, та під безпосереднім керівництвом вчителя української мови і літератури та класного керівника 11-А класу М.М. Омельчук, їх прочитали Леся Баланенко, Настя Белянцева, Жанна Грама, Катя Журахівська, Ігор Колесник, Анна Левківська та Люда Можарівська.
Багато віршів майстра поетичного слова стали нині відомими піснями, давно вже перейшовши до статусу «народних». По праву такими є «Вчителько моя», «Пісня про рушник», «Моя стежина», які й стали музичним обрамленням заходу. Незабутнє враження справили на глядацьку аудиторію ці неповторні пісні, виконані гімназистами – учнями музичної школи – Анною Старинською, Русланою Гуменюк та викладачем музичної грамоти А.Т. Москаленко. Акомпонувала їм на фортепіано викладач музичної школи Н.А. Гуменюк.

         Привернула також до себе увагу оформлена працівниками бібліотеки виставка-портрет, що кликала перегорнути сторінки із життя і творчості митця.
         В залі звучали оплески, коли линула поезія і музика...їх гармонійне звучання допомогло доторкнутися до мелодійних, трепетних струн Малишкового таланту. З надією сподіваємося, що вірші та пісні поета завжди будуть чарувати слухачів своєю неповторною красою та знаходити стежину до душ юних читачів.

1 комментарий:

  1. Я з Вами поністю згодна, що вірші А.Малишка завжди чарували, чарують,та будуть чарувати своєю неповторністю. А провівши музично-поетичну акварель ви вкотре, шановні колеги, долучаєте юних читачів до прекрасного. Велика Вам дяка за вашу працю.

    ОтветитьУдалить

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!