понедельник, 2 апреля 2012 г.

Побували на святі музики...


«Хто починає розуміти музику, той зрозуміє і людську душу». Саме так свого часу сказав Микола Лисенко – видатний композитор, піаніст, хоровий диригент, педагог, громадський діяч, етнограф, основоположник української класичної музики. Власне, цими словами і розпочався літературно-музичний вечір, проведений працівниками районної бібліотеки та музичної школи для старшокласників Попільнянської школи №2 з нагоди святкування 170-ї річниці від дня народження славетного композитора, яка припала на 22 березня.
Ведучі вечора
         Ведучі вечора О.М.Омельянчук та О.Б.Квачук своєю розповіддю перенесли учнів у дитинство Лисенка, пройшлися життєвими перехрестями його таланту. Працівники бібліотеки подали не просто штрихи до біографії музиканта, а здійснили спробу подивитися на генія української музики з позицій сьогодення. Так, школярі дізналися, як формувався талант композитора, який прославив українську націю, вивівши її на арену світової музичної слави; озброїлися цікавими і маловідомими фактами про творчу, викладацьку і громадську діяльність, радощі та смутки, друзів, соратників Миколи Віталійовича.
Про музичне становлення М.Лисенка і, зокрема, його подальшу діяльність на ниві української музики, «розповів» відеоролик «Сила тяжіння Миколи Лисенка».
Ведучі перегорнули і краєзнавчу сторінку вечора, адже постать Лисенка яскраво пов’язана з Романівкою, яка виколисала поета М.Рильського. Власне, рід Рильського має неабияке відношення до самобутнього композитора. Доказом стало те, що Рильський у своїх мистецтвознавчих статтях відгукувався, як сам він казав, про «возлюбленика муз і грацій» та про його перебування на романівській землі. Композитора манили романівські краєвиди і його улюблене «Чудово!» є свідченням тому. М.Лисенко гостював у батька Рильського – Тадея Розеславовича у с.Романівці і записував з ним пісні, а потім і сам Максим, будучи вже студентом, проживав деякий час на квартирі композитора у Києві.
Линув світлий образ Лисенка із чуттєвої поезії, яку мовою самого Рильського прочитала, полонивши серця присутніх, п’ятикласниця Аліна Кухарчук.
Грає  Н.А.Гуменюк
     Незабутнє враження на учнівську аудиторію справила музична палітра заходу. У чарівний світ музики школярів перенесли своїм майстерним виконанням та звучанням досвідчені професіонали – викладач музичної школи Н.А.Гуменюк та керівник фольклорного колективу районного будинку культури І.О.Федоришина. До кожної ноти дослухалися учні, коли, торкаючись клавіш фортепіано, грала музичний твір «Елегія» М.Лисенка Наталія Анатоліївна, а коли до звучання фортепіано долучився щирий спів Ірини Федоришиної, яка виконала романс на слова Лесі Українки, то все це разом воєдино створило піднесений настрій у слухачів.
         Завершенням заходу став перегляд відеоролику із записом гімну Української православної церкви «Боже Великий, Єдиний!» на вірші О.Кониського, музику до яких написав М.Лисенко.
Біля книжкової  виставки 
Із багатогранною особистістю Лисенка також кликала ознайомитись і виставка «Світ Лисенкового таланту», оформлена бібліотекарями.
         З надією сподіваємось, що віночок із щирого слова, відеосюжетів,музики, поезії, сплетений учасниками заходу, надовго залишиться в пам’яті школярів.
Читач в районній бібліотеці


3 комментария:

  1. Прилучати молодь до прекрасного, до чарівного світу музики і слова, що може бути шляхетніше.

    ОтветитьУдалить
  2. Дуже гарний захід і цікава публікація. Успіхів вам і натхнення у роботі.

    ОтветитьУдалить
  3. Молодці! Цікавий захід! Думаю наступного разу на блозі буде і музика яка у вас звучала

    ОтветитьУдалить

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!